Liposuction (liposakşın) ameliyatında fazla yağ bulunan alanlardan parçalamayı takiben küçük deliklerden kanüller yardımı ile yağ emilir. Vücudu şekillendirmeye yarayan bir işlemdir. Kilo vermek amaçlı kullanılan bir yöntem değildir. Hastanın diyet ya da spor ile kilo vermesini takiben vücudunu şekillendirmek için kullanılır.
Bazen yağlanma problemi bölgeseldir. Ciddi bir kilo problemi yoktur fakat bacaklar bel ya da kollar orantısız bir biçimde kalın olabilir. Bu guruba giren hastalar liposuction işleminden en çok fayda gören hastalardır.
Liposuction işlemi neredeyse sorunlu olan tüm vücut alanlarına uygulanabilir.
Karın
Sırt ve bel bölgesi
Boyun
Üst kol
Bacaklar
Ayak bilekleri
Kalça ve basenler
Çene altı ve yüzün bazı bölgeleri
Liposcution yapılan alanlardan alınan yağ hücreleri bu bölgelerde kilo alımı ile birlikte daha az yağlanma oluşacağı için vucüt şekli az miktarda kilo alımında korunur.
Liposuction selülite ciddi bir fayda sağlamaz. Selülit için ayrı bir tedavi yöntemi uygulanmalıdır.
Tumescent liposuction: en sık kullanılan liposuction yöntemidir. Liposuction yapılacak alana öncesinde damarları küçültücü ve uyuşukluk sağlayıcı ilaç karışımı ile bol miktarda tuzlu su verilir. Ardından küçük deliklerden girilerek yağ parçalanıp çekilir. Eğer yağ el ile parçalanıp çekilir ise bu yönteme KONVANSİYONEL (KLASİK) liposuction denir.
Bir takım fizik yöntemler ile yapın kolay çekilmesi birim alandan daha fazla çekilmesi sağlanabilir. Bu amaçla kullanılan yönteme göre liposuction tipide isimlendirilir. Her bir yöntemin kendine has avantaj ve dezavantajları vardır. En sık kullanılan yöntemler;
Ultrasound yardımlı yöntem: bu yöntemde tumescent verilmesini takiben ultrasonik dalga yayan bir uç ile yağ parçalanır ve yağın çekilmesi kolaylaşır. Ardından kanüller ile girilerek yağ çekilir. Alanda ısı oluştuğu için dikkatli kullanılmalıdır.
Laser yardımlı liposuction (lazer liposuction): Bu yöntemde yine yağı çekmeyi kolaylaştırmak amacı ile ucunda lazer ışığı yayan bir uç ile girilir ve yağ eritilir ardından vakum ile yağ çekilir. Yine bu yöntemde de alanda ısı oluştuğu için dikkatli kullanılmalıdır.
Güç yardımlı liposuction ( tickle liposuction, lipomatik): Bu yöntemde liposuction yapacak olan uç ileri geri aşağı yukarı ve döngüsel olarak hareket etmektedir. Bir blender yada mikser gibi yağı çırpar ve aynı zamanda çeker. Diğer yöntemler gibi daha fazla yağ ve daha hızlı çekmek için kullanılır. Yağı ısıtarak yakadığı için ve içeride kalan yağ yaşadığı için homojenliği sağlamakta kolaydır. Yine ısı oluşmadığı için yanık riski yoktur. Lokal anestezi ile yapılırken titreşimler hastanın dikkatinin dağılmasına ve ağrıdan uzaklaşmasına neden olduğu için lokal anestezi ile de sıkça kllanılan bir yöntemdir.
Bir miktar ağrı ve ödem beklenmelidir. 5 gün kadar antibiyotik kullanmak önerilmektedir. İşlemden sonraki 3 gün duş alınması tavsiye edilmez. Ardından ılık ve kısa bir duş yapılabilir.
4 hafta kadar ameliyat sonrası takılan korse kullanılmalıdır. Korse arada çıkarılabilir ve dinlenilebilir.
Liposuction sonrası sonuçlar ancak 1 aydan sonra farkedilir olmaktadır. Morlukların ve ödemin geçmesi 3-4 haftayı bulabilmektedir. Ameliyat alanındaki hissizlik ve sertlik hissi daha uzun olabilmektedir. 3. Ayın sonunda hastaların büyük bir kısmında daha yumuşak hisli ve ağrısız bir doku oluşur. Daha az bir hasta grubunda sertlik hissizlik ve ameliyat yeri ağrısı azalarak bir süre devam edebilir.