Meme dikleştirme (tıbbi ismiyle mastopeksi), sarkmış memelerin ucunun daha yukarıya taşındığı ve memeye daha yuvarlak dolgun ve sıkı bir form verilen bir ameliyattır.
Eğer meme ucunuz tam meme altı katlantı hizasında ya da onun altına düşmüş ise plastik cerrahi kitaplarına göre memeniz sarkık meme olarak değerlendirilmektedir. Fakat esas kriter sizin aynanın karşısında ne gördüğünüzdür. Bize başvuran hastalarımız genellikle meme uçlarınızın aşağıya baktığını, memeninin üst kısmının boşaldığını yada sutyensiz memelerinin çok aşağıda olduğundan şikayet etmektedir.
Hamilelik ve kilo alımında meme hacmi artar. Hamlilelik sonrası ya da kilo verdikten sonra meme hacmi çok küçülür ise genişlemiş olan deri küçülmeyeceği için aşağıya doğru sarkar.
Meme dikleştirme ameliyatı deneyimli ve becerikli ellerde çok iyi sonuçlansa da izli bir ameliyattır. Bana başvuran her hastama bu izleri ayrıntılı olarak anlatıyorum. Bu izleri istemeyen ve ciddi sarkması olmayan hastalarda; yalnızca meme protezi yerleştirilmesi, meme görünümünü ve estetiğini ciddi bir biçimde düzeltmektedir. Meme protezi yerleştirilerek meme estetiğinin düzeltilmesi her durumda başarılı olmayacaktır. Ciddi deri fazlası, sarkma ve meme ucunun çok aşağıda olduğu durumlarda meme dikleştirme ameliyatı yapılmalıdır.
Bu ameliyatta, meme ucu yukarıya olması gereken yere estetik ölçüler içerisinde taşınır ve fazla cilt çıkarılır. Meme ucu etrafında yuvarlak ve meme ucundan meme altına uzanan düz çizgi şeklinde izler kalır. Bu izler erken dönemde kırmızı-mor olabilir. Zaman içerisinde hastaların büyük kısmında izlerin rengi solar ve deri rengine yakın beyaz bir çizgi oluşur.
Ben meme dikleştirme ameliyatında çok sık meme protezi de koyuyorum. Meme üst kısımda oluşan hacim eksikliği çok belirgin ise bu ameliyatta meme protezi uygulaması ile daha başarılı bir sonuç oluşacaktır. Ayrıca konulan meme protezi meme dokusu gibi yerçekimi etkisi ile sarkmadığı için meme üst kısımda (dekolte bölgesindeki) hacim daha uzun süre korunur.
Bu soruya cevabım — sarkıklığın derecesine göre olacaktır. Örneğin: meme üst kısımda hiç doku kalmamış tüm memenin aşağıya sarktığı bir hastada, sadece askılama yöntemi kullanmanın sağlıklı olmadığını düşünüyorum. Yukarıya askılanan meme dokusu eski yerine geri dönmeye çalışmaktadır. Çok aşağıda olan bir memeyi yukarıya taşımaya çalıştığınızda belki erken dönemde sonuç başarılı gibi gözükecek fakat hızla tekrar sarkacaktır.
Sarkıklık miktarı daha az olan dekolte bölgesinde yeterli doku bulunan bir memede ise sadece askılama yöntemi ile çok başarılı sonuçlar elde edilecektir.
• Çok sarkmış ve içi boş bir memede dikleştirmenin yanında meme protezi konulması çok
daha başarılı olacaktır.
• Daha az sarkık, üst kısımda meme hacminin yeterli olduğu bir memede ise meme askılama yöntemi ile çok başarılı sonuçlar elde edilecektir.
Meme dikleştirme ameliyatlarından sonra 1 gün hastanede kalınır. Ameliyatın 4. saatinde yürümeye başlanır. Ağrılı bir ameliyat değildir. 1 gün sonra hastalar hareket kabiliyeti kazanır, özel işlerini ve özbakımlarını rahatlıkla yapabilir. İşe dönüş genellikle 1 hafta içinde mümkündür. Ameliyat izi eğer hastada bir yara iyileşmesi bozukluğu (aşırı yara iyileşmesi) yoksa 3-6 hafta içinde belirginliğini yitirir ve 6-9 ay içinde çok az görünür bir duruma gelir.
Meme dikleştirme ile ilgili olarak en çok sorulan soru ameliyat sonrası süt verilip verilemeyeceğidir. Bu ameliyattan sonra verilecek süt miktarı azalabilir ama hastaların büyük çoğunluğu rahatlıkla emzirir.